Evde Yoğurttan Ayrandan Çökelek Yapımı - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

9 Haziran 2019 Pazar

Evde Yoğurttan Ayrandan Çökelek Yapımı

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Evde Yoğurttan Ayrandan Çökelek Yapımı
Yoğurttan veya Ayrandan Kuru Çökelek Yapma Yöntemi
Çökelek, ayranın veya sütün ısıtılması sonucunda ortaya çıkan yoğurt parçalarına verilen isimdir. Kalsiyum açısından oldukça yüksek besin değerine sahip bir süt üründür. Ekşiyen, tutmayan ve fazla gelen yoğurtla siz de ev yapımı çökelek yapabilirsiniz.
Malzemeler
Yoğurt
* Tuz
* Su
Yoğurt ile Çökelek Nasıl Yapılır?
Yoğurttan Ev Yapımı Çökelek Tarifi: Dilediğiniz kadar yoğurdu derin bir kabın içerisine koyarak çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Eğer yoğurdun kıvamı koyu ise su ekleyerek koyu bir ayran kıvamına da getirebilirsiniz.
Eğer sulu ise hiç su eklemeden bir tencereye alın ve ocağın altını yüksek ateşte açarak yoğurdu kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 2-3 dakika da kısık ateşte kaynatın. Kaynamakta olan yoğurdun pelteleşmeye başladığını göreceksiniz. Pelteleşmeye başladığında içerisine bir miktar tuz ekleyin. Bu işlemler ile yoğurdu kestirmiş olacaksınız. Kesilen yoğurdu ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelen kadar bekletin.Kesilen yoğurt oda sıcaklığına geldikten sonra temiz ve ince bir tülbent ile süzülür. Tülbentin içerisinde kalan tortular sıkıca bastırılarak bağlanır. Ardından bir yere asılarak suyunun süzülmesi sağlanır. Bir kaç saat suyu süzüldükten sonra çökelek hazır olacaktır. Böreklerde kahvaltılarda dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Eğer çökeleği kısa sürede tüketmeyecekseniz bir buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz. Çökeleğin kıvamının daha yumuşak olmasını isterseniz kaynama esnasında içerisine bir miktar tereyağı veya kaymak ilave edebilirsiniz.





Ayran ile Çökelek Nasıl Yapılır?
Ayrandan Evde Çökelek Yapma: Ayran ile çökelek yapmak için ilk olarak ayranın yağının çıkarılması gerekmektedir. Bunun için bir mikser veya blender ile ayranı çırpın. Yağının kolay yüzeye çıkması için soğuk su kullanabilirsiniz. Yağları oluştuktan sonra yağları ayırın ve kalan suyunu kaynatmaya başlayın.
Kaynamaya başlayınca üzerinin pelteleştiğini göreceksiniz. Tıpkı yoğurttan elde ettiğimiz çökelek gibi temiz bir tülbentle süzün.
Afiyet olsun. Evde Çökelek Yapımını dostlarınızla paylaşmayı unutmayın. sağlıcakla.
Kaynak : https://www.organikgunler.com
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar