Madımak Otu - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

8 Haziran 2019 Cumartesi

Madımak Otu

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Madımak Otu
Madımak Anadolu’nun çoğu bölgesinde bahar gelince doğada kendiliğinden yetişen, genç sürgünleri yenilen bir yabani ottur. Toprak üstüne yatık sürünücü sert gövdeli, yeşil yapraklı ve çok yıllık otsu bir bitkidir. Orta Anadolu mutfağında yaygın olarak kullanılan madımak göçlerle şehirlerde de en bilinen ve en çok rağbet gören yabani otlardan birisi olmuştur. Bahar yağmurlarıyla birlikte Nisan ayında toplanmaya başlar. Toplanması ve ayıklanması biraz zahmetlidir, ancak sevilerek tüketilen lezzetli ve sağlıklı bir ottur.
Familyası: Polygonaceae (Kuzukulağıgiller)
Latince Adı: Polygonum cognatum
Yöresel Adları: Keçi memesi, kuşekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak
Yetiştiği Yerler: Sivas, Amasya, Tokat ve Gümüşhane bölgesinde kırlarda, çayır ve yol kenarlarında yetişmektedir.
Tadı: Kendine özgü bir tadı ve aroması vardır.
Mevsimi: Nisan, Mayıs ve Haziran ayının ilk yarısıdır.
Yenilen Kısmı: Yaprakları ve yumuşak saplı kısımları.





Faydaları: İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü olan madımağın antioksidan özelliği vardır.  Bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürücü özelliği olduğu için şeker hastalarına iyi gelir. Madımağın kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay ise mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılır, ayrıca karın ağrısını ve ishali durdurur.
Madımak Nasıl Temizlenir: Madımakların bazılarının kökü varsa onlar kesilir ve araya karışmış yabani otlar ayıklanır. Sert uç kısımları kesilir. Ayıklanan madımaklar iyice yıkanır ve ince ince kesilir.
Madımak Nasıl Pişirilir: Çiğ olarak madımak salatası yapılır veya çiğ madımaklar yufkaya sarılıp, tuz ekilip yenir. Turşusu yapılır. Pişirilerek çorbası, yumurtalı yemeği, pilavı, pastırmalı yemeği, böreği, gözlemesi, bükmesi, mıhlaması, cacığı yapılır. Kurutulup kış için saklanan madımağın pidesi ve sütlü yemeği yapılır.
Kaynak: http://www.yemekmutfak.com/beslenme-diyet/1/51/madimak-otu
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar