5 Püf Noktasıyla Kek Nasıl Kabarır? - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

17 Haziran 2019 Pazartesi

5 Püf Noktasıyla Kek Nasıl Kabarır?

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
5 Püf Noktasıyla Kek Nasıl Kabarır?
Kek yapmanın püf noktaları...
Birçok mutfak meraklısının yemek yapma macerası genelde kek yapmakla başlar. Malzemelerin hepsi karıştırılır, yağlanmış fırın kabına dökülür ve fırına atılır. Yapımı bu kadar kolay anlatılabilen bir tarifte, ufak püf noktaları atlandığı takdirde, lezzetinden kabarmış, çatlamış bir kek görme umuduyla fırın camından içeri bakarken üzerinden kamyon geçmiş gibi dümdüz bir kek ile karşılaşabilirsiniz. Tam istenilen sonuca ulaşamadıkça, özel kek karışımlarıyla kek yapmak daha kolay ve garanti bir yol gibi gözükmeye başlar. Diğer taraftan, tamamen sizin başarınız ve bilginiz sonucunda kabaran bir kek, koltuklarınızı da kabartacaktır. Ama lütfen korkmayın, çekinmeyin; fazladan enerji ve zaman harcamadan, evdeki ekipmanlarla kalıbına sığmayıp taşan, mükemmel kekler yapmanız mümkün. Bu yazımızda sizin bize sürekli sorduğunuz "kek nasıl kabarır", "kekin





kabarması için ne yapmalı", "kekin kabarması için püf noktaları nelerdir" gibi sorularınıza çeşitli ipuçlarıyla yanıt vermek istedik.**Kekin kabarması için bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı bakingdom bakingdom Kek yapımı için kullanacağınız bütün malzemeler, terayağından ununa kadar en az yarım saat önceden oda sıcaklığına çıkarılmalı. Yumurta ve yağ için bu süre biraz daha uzun olabilir. Oda sıcaklığında olması, hem malzemelerin birbirleriyle iyi karışmaları açısından hem de kimyası açısından çok önemlidir.
Kekin kabarması için ince püf noktası: Şeker tamamen gözden kaybolana kadar çırpılmalı. Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir. Tereyağın oda sıcaklığında olması da şekerin daha hızlı erimesine yardımcı olacaktır. **"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart: Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.





Fazla karıştırmayın, durun: Un ekledikten sonra kek hamuru çok karıştırılmamalı: Unu eleyerek karışıma ekledikten sonra bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli olacaktır. Fazla karıştırmak kekin kabarmasını doğrudan etkiler. Kabarmış kekin püfü sabır: Pişirme aşaması da en az hazırlık kadar önemli: Kek harcının hazırlanma aşaması önemli olduğu kadar onu pişirme aşaması da önemlidir. Öncelikle, aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmış olmalıdır. Sıcaklık çok yüksek olursa kekin dışı pişer içi pişmez ve kekiniz çöker. Bu yüzden sıcaklığı düşük tutup, pişmesini sabırlı bir şekilde beklemek gerekir. Mümkünse hiç veya ilk yarım saat asla ve asla fırın kapağını açmamalısınız. Fırının ısısındaki ani düşün keki söndürür. Özetle, yukarıda saydığımız ufak püf noktalarına dikkat edin, sabırlı olun ve kekinize sevginizi gösterin.



PORTAKALLI KEK TARİFİ:Malzemeler: -3 adet yumurta -1 su bardağı toz şeker -2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi -1 çay bardağı sıvı yağ -2 adet portakalın suyu -Portakal suyunun bardağının üstünü tamamlayacak kadar süt -1 paket kabartma tozu -1 çay kaşığı karbonat -2 buçuk su bardağı elenmiş un **Sos için: -2 adet portakalın suyu -4 çorba kaşığı toz şeker -1 çay bardağı su -Portakalların kabuk rendesi **Hazırlanışı** Kek kalıbını yağlayıp unlayın. Çırpma kabına toz şeker ve portakal kabuklarını alın ve yavaş ayarda çırpın. Yumurtaları ilave edip 2 dakika yavaş, sonra hızlı çırpın. Sıvı yağı, portakal sulu sütü ilave edip karıştırın. Elenmiş unu ekleyin. Yavaş yavaş karıştırın. Fırını 200 derecede ısıtın. Harcı kalıba dökün. Fırına sürüp 15 dakika sonra derecesini 170'e düşürün. 45 dakika sonra kontrol edin. Bu arada sosa başlayın. 3/4 kaşık toz şekeri su ile karıştırın. 2 portakalın suyunu ve rendelenmiş kabuklarını ilave edip pişirin. Fırından aldığınız keki, ilk sıcaklığı geçince servis tabağına alın. Üzerine soğuk sosu dökün.
Kaynak : https://www.hashaberler.com
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar