Çağşır otu biraz muamma galiba - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

8 Haziran 2019 Cumartesi

Çağşır otu biraz muamma galiba

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Çağşır Otu
Çağşır otu biraz muamma galiba! Bölgelere göre değişen isimleri ile otları tanımlamaya kalkınca ipin ucu kaçıyor. Ayşe Teyze başka Münevver Hanım başka telaffuz ediyor. Çağşır ya da çakşır diye adlandırılan ince kıl yapraklı yabani otu şu sıralar çok kullanıyorum. Nisan ayı, en taze zamanı Ege’de. İç bölgelere gittikçe Mayıs Hazirana kadar uzuyor mevsimi. Kuzey Ege’nin Kazdağları Bölgesi’nde çağşır olarak telaffuz edildiğinden ben de o şekilde aktarıyorum.Dip dalları koyu bordo ve oldukça sert olan çağşırın kullanılan kısmı kıl gibi ince ve yumuşacık. Kendine özgü parfümlü bir kokusu var. Neye benziyor diye tanımlamaya çok uğraşırım bazen ama bulamam. Kendine benziyor. Özgün bir koku…
Dereotu ve arapsaçına çok benziyor, bilmeyen karıştırabilir. Fotoğraftaki otlar soldan başlayarak çağşır, arapsaçı ve dereotu.  Dikkat edilirse, açık yeşil olan yaprakların daha tatlı bir cevizi yeşile





benzediği hemen fark edilir. Arapsaçı ve dereotu daha koyu renkte erkeksi bir yeşildir. Otları seviyor ve tanıyorsanız eliniz ile biraz ezip burnunuza götürünce kimliğini hemen onaylamış oluyorsunuz.
Fırsat buldukça kendim toplasam da, çoğu zaman köylü kadınlardan sohbet ederek ot satın almayı severim. Yeni bir tarifle karşılaşır mıyım diye de her seferinde sorarım. Genelde haşlayıp salatası, kavurarak yumurtalısı ya da pirinçli bulgurlu yemeğini yapıyorlar, börek gözleme dışında bir çeşitlemeye girmediklerini görüyorum. Otların turşusunun kurulduğunu, çorbasının, köftesinin yapıldığını bizim gibi meraklılar biliyoruz tabi.
Kaynak : http://www.yemekmutfak.com/beslenme-diyet/1/52/cagsir-otu
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar