Kazayağı Otu - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

8 Haziran 2019 Cumartesi

Kazayağı Otu

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Kazayağı Otu
Kaz ayağı Ege yöresine özgü çok lezzetli bir ottur. Doğada kendiliğinden yetişen görünümü maydanozu andıran bir bitkidir. Yaprakları maydanoza göre daha sert ve dayanıklıdır. Kazayağı adını taşıyan birkaç bitki vardır. Verilen bilgiler fotoğraftaki maydanoza benzer bitkiye aittir. Kök kısmı kırmızı ve beyaz olan türleri vardır.Familyası: Apiaceae (Umbelliferae) (Maydanozgiller)
Latince Adı: Oenanthe pimpinelloides
İngilizce Adı: Meadow parsley
Yöresel Adları:  Kazyak, gazyak, deli maydanoz, alan maydanozu, güre maydanoz
Yetiştiği Yerler: Ülkemizde başta Ege, Marmara ve Karadeniz bölgede çayırlarda, bataklık yerlerde, göl kıyılarında yetişir.
Tadı: Çiğken biraz acı ve hafif aromalı bir tadı vardır.
Mevsimi: Kış soğuklarında başlar, Mayıs sonuna kadar devam eder.
Yenilen Kısmı: Yaprakları ve sapların körpe kısımları
Kazayağı Nasıl Temizlenir: Kaz ayağı otunun iri ve kart sapları temizlenir. Kullanılacak olan taze yaprakları körpe sapları bol su ile iyice temizlenene kadar yıkanır ve doğranır.





Kaz Ayağı Nasıl Pişirilir: Körpe yaprakları çiğ olarak yenilebilir. Ama çiğken tadı hafif acı ve yaprakları biraz serttir. bu nedenle çoğu zaman kavrulur, bazen de haşlanır. Ege'de çoğunlukla kavrularak tüketilir. Tek başına veya diğer otlarla uyumlu bir tadı olduğu için karışık ot kavurmalarında kullanılır. Otlu böreği, sade veya yumurtalı kavurması yapılır. Pirinçle ya da bulgurla pişirilerek ıspanak gibi yemeği yapılır. Kısa süre haşlanır, süzülür ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenir. Turşusu yapılır.
Önemli Uyarı: Kazayağı son derece zehirli bir bitki olan baldıran otuna da benzer. Birkaç yaprak baldıran otu yemek bile öldürücüdür. Baldıran otunun maydanoz veya kazayağı ile karıştırılarak tüketilmesi çok tehlikelidir. Baldıran otunun maydanozdan ve kazayağından belirgin farklılıkları saplarının içinin boş olması ve kötü kokusudur. Ayrıca bu saplarda kırmızı benekler vardır.
Kaynak : http://www.yemekmutfak.com/beslenme-diyet/1/141/kazayagi-otu
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar