Gluten Hassasiyetinin 7 Belirtisi ve Tedavisi - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

10 Temmuz 2019 Çarşamba

Gluten Hassasiyetinin 7 Belirtisi ve Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Gluten Hassasiyetinin 7 Belirtisi ve Tedavisi
Glüten hassasiyeti genellikle sessiz bir katil gibi görülür, çünkü çoğunlukla bu rahatsızlığa sahip insanlar daha ne olduğunu bile bilmeden vücutlarında kronik hasara yol açabilir. Belki de bu hastalığın en kötü kısmı, insanların glütene karşı hassasiyetleri olduğunun farkında bile olmamalarıdır. İşte glüten hassasiyetinin farkına varmanız ve kendinizi güvene almanız için bu rahatsızlığın dokuz belirtisi:
Çölyak hastalığı, ya da gluten hassasiyeti, vücudun buğday, çavdar ve tahıllarda bulunan gluten proteinleriyle başa çıkamamasıdır. Vücudunuz besinleri olması gerektiği gibi sindirmediği için ince bağırsakta iltihaplanmaya yol açabilir.
Son yıllarda gluten hassasiyetinin artmasıyla, glutensiz yiyecekler yemenin yalnızca bir trendden



oluşup oluşmadığını sorgulayanlar da vardır. Gluten hassasiyeti gerçekten de oldukça ciddi bir mesele olmasının yanı sıra, insanların gidip düzgün testler yaptırmaktansa kendi kendilerine tanı koyup glutenli ürünleri sindiremedikleri kanısına vardıkları da yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Önümüzdeki yıllarda glutensiz yiyeceklerin satışında bir düşüş beklenmektedir.





1. Sindirim sisteminizdeki sorunlar Gluten hassasiyetinin en yaygın belirtileri ishal, kabızlık ve gaz sorunudur. İnsanlar bu sorunları başka hastalıklarla bağdaştırabilirler, bu yüzden de glutene karşı hassas oldukları gerçeğini göz ardı ederler. Hastalara aynı zamanda Hassas Bağırsak Sendromu da yanlış bir şekilde konulabilir. Yapılan çalışmalara göre şu an dünya nüfusunun -15’i Hassas Bağırsak Sendromu rahatsızlığına sahiptir. Tabi bu yanlış tanı koymanın sonucunda gluten hassasiyeti olanlar gerek tedaviyi almaz ve bu da sorunun artmasına sebep olur.
Gluten hassasiyeti net bir açıklaması olmayan kilo kaybı ya da kilo alımına yol açabilir. Bu durum hücrelerde gerçekleşen iltihap ve metabolik hastalıklardan kaynaklanabilir. Mesela; bağırsak duvarınız aşındığında, kendinizi kötü hissedersiniz ve iştahınız kapanır, bu da kilo kaybına yol açar. 3. Açıklanamayan baş ağrıları Çoğu tanısı konulmamış gluten hassasiyeti hastalarının baş ağrılarından şikayet ettiğini biliyor muydunuz? Bunlar genellikle “yanlış” yiyecekleri yedikten 30-60 dakika sonra ortaya çıkar. Yediklerinizin etkilerine dikkat edin!
4. Hormonsal hastalıklar Gluten hassasiyeti ile hormonsal hastalıklar arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bunlar kendilerini düzensiz adet dönemleri, ani kilo değişimleri, adet öncesi sendromu ve uyku bozuklukları olarak gösterirler. Eğer sorunun gluten hassasiyeti olduğu anlaşıldıysa, bu durum ergenlik çağını, hamileliği ve menopoz dönemini kötüleştirebilir. Ve bu belirtilerin kadınlar arasında sık görüldüğünü söylemeye gerek bile yoktur. 5. Merkezi sinir sistemi sorunları Gluten hassasiyeti bağırsakların iltihaplanması ve aşınması sonucunda ortaya çıkar. Bunun da bir sonucu olarak gluten hassasiyetinin belirtileri arasında odaklanma, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve yorgunluk sorunları bulunur. Glüten hassasiyetine sahip olanlar sık sık rahatsızlık nöbetleri ve odaklanma sorunlarından şikayet ederler. Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, gluten hassasiyeti olan insanlar genellikle migrenden şikayetçilerdir. Baş ağrılarının sebepleri çok eşitli olabilir. Daha önceden bahsettiğimiz gibi, eğer sorun gluten hassasiyetinden kaynaklanıyorsa, baş ağrıları vücudunuzun kabul etmediği bir besini yemenizden yaklaşık bir saat sonra başlayacaktır.
Cilt sorunları doğrudan gluten hassasiyeti ile bağdaştırılabilir. Ellerinizde, göğsünüzde, yüzünüzde, kalçanızda, dirseklerinizde ve saç çizginizde kaşıntılı döküntüler oluyor mu? Bu belirtiler genelde egzama ya da sedef hastalığı olarak görülüyor ama aynı zamanda çölyak hastalığı da olabilir. Bunun başka bir belirtisi de kırılgan tırnaklardır. Glutensiz bir diyet uygulanarak bu belirtiler bir yıl içinde ortadan kaldırılabilir. 7. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluk (DEHB) Gluten hassasiyetiyle bağdaştırılabilecek hastalıklardan biri de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Yayınlanan raporlara göre DEHB ve çölyak hastalığı arasındaki bağlantı çok güçlüdür. Gluten hassasiyeti tanısı konulmayan çocuk ve yetişkinlerin DEHB’e sahip olmaları riskleri genel nüfustan daha yüksektir.
Gluten hassasiyeti söz konusu olduğunda, gerekli minerallerin bağırsaklar tarafından emilmesinde sorun yaşanır. Bu aynı zamanda kalsiyum için de geçerlidir. Bu da haliyle dişlerinizde aşırı hassas diş minesi, çukur ve yara gibi sorunlara yol açabilir. Eğer dişlerinize iyi bakıyorsanız ama yine de sorun yaşıyorsanız, sebebi gluten hassasiyeti olabilir. 9. Demir eksikliği Demir eksikliği vücuttaki demir depolarının olması gerektiği şekilde dolu olmaması anlamına gelir. Bu da bağırsakların emilimini sağladığı demirle bağlantılıdır. Bu yüzden tedavi edilmeyen çölyak hastalığı hem çocuklarda hem yetişkinlerde demir ve vitamin eksikliğine yol açabilir. Gluten hassasiyeti nasıl tedavi edilir? Öncelikle test yaptırmalısınız. Doktorunuz ya kan örneği alacak ya da mide içi muayenesi yaparak ince bağırsağınızdan örnek alacaktır. Muayeneden önce yanlış sonuçlardan kaçınmak için yediklerinizde gluten olmasına dikkat etmelisiniz. Diyetinizden gluteni çıkarın. İçinde gluten barındıran besinler şunlardır: Buğday, çavdar, bulgur, un ve daha birçok besin maddesi. Her zaman ürün içeriklerini kontrol etmeyi unutmayın. Yukarıda sunduğumuz belirtilerden yaşadıklarınız var mı? Bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Kaynak : http://www.hashaberler.xyz/gluten-hassasiyetinin-9-belirtisi-ve-tedavisi-p8-g13198.html
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar