Zona Hastalığı Tehlikeli midir - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

10 Temmuz 2019 Çarşamba

Zona Hastalığı Tehlikeli midir

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Zona Hastalığı Tehlikeli midir
Bu yazıda bugünlerde beni fazlasıyla ilgilendiren bir konu olan Zona Hastalığı‘ndan bahsetmek istiyorum. Beni ilgilendirmesinin nedeni omzumun arkasında Zona çıkması. Her şey basit bir kaşıntıyla başladı ve daha sonra vücudumda adım adım Zona‘nın gelişimini izledim.
Zona Nedir? Zona; herpes zoster adlı su çiçeği virüsünün vücutta etkin hale gelmesiyle ortaya çıkan, kızarıklık, kaşıntı, su toplaması, ağrı gibi belirtiler veren bir cilt rahatsızlığıdır.
Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Ben burada internette birçok kaynakta bulabileceğiniz kitabi bilgilerden ziyade, vücudumda oluşan Zona’nın nasıl belirtiler gösterdiğini anlatmak istiyorum. İlk başta gece yatakta omzumun arkasında başlayan basit bir kaşıntı yaşadım. Gayri ihtiyari kaşınan bölgeyi bir süre kaşıdım ve daha sonra uykuya daldım. Sabah kalktığımda o bölgede hafif bir yanma hissettim. Aynada omzumun arkasına baktığımda, avucumun yarısı kadar bir bölgede kızarma, su toplaması gibi şişlikler olduğunu fark ettim. Tabi herkes gibi ben de ilk etapta endişelendim. Çünkü hassas bir cildim var ve ister istemez ilk etapta cilt kanserini düşünmeden edemedim. Daha önce bir yerde hassas cilde sahip olanların cilt kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu okumuştum.





Hemen internetin başına oturdum ve vücudumda olanları yazarak arama yaptım. Arama sonuçları ilk başta beni Kurdeşen’e yönlendirdi. Bu beni biraz rahatlatmıştı. Çünkü Kurdeşen öyle korkulacak bir hastalık değildi ve kısa sürede iyileşebiliyordu. Akşam üzeri bir eczaneye gittim ve durumu anlatarak tedavi edici bir krem olup olmadığını sordum. Eczanedeki görevli bana bölgede ağrı olup olmadığını sordu. Gerçekten de biraz ağrı vardı. Ağrı olduğunu söylediğimde bunun Kurdeşen değil Zona olabileceğini, o yüzden bir Cildiye uzmanına görünmem gerektiğini ve doktora görünmeden herhangi bir ilaç kullanmamın sakıncalı olduğunu söyledi. Takip eden iki günde işlerimden dolayı doktora gidemedim. Bu arada bölgede ve çevresinde kaşıntılar ile ağrı biraz daha şiddetlendi. Ancak üçüncü gün doktora gidebildim ve doktor bölgeye bakar bakmaz rahatsızlığımın Zona olduğunu söyledi ve 4 kalem ilaç yazdı.



Zona Tedavisi Nasıl Yapılır? Bu ilaçlar Zona’yı tedavi edecek olan ve etken madde olarak Valasiklovir içeren 1000 mg’lık bir tablet, yine tedavi amaçlı ve etken madde olarak Mupirosin içeren bir topikal antibiyotik, Zona’ya neden olan vitamin eksikliğine karşı B1+B6+B12 vitaminleri içeren bir tablet ve 500 mg’lık bir ağrı kesici tabletti. Zona’yla ilgili internette daha önce yaptığım araştırmalarda, birçok ciddi hastalığa neden olabileceği yazıyordu. Ancak erken teşhis ve tedavi sayesinde bu hastalıkların hiçbirisine yakalanma riskinin bulunmadığı da belirtiliyordu. Omzumun arkasında Zona çıkmasından 3 gün sonra doktor gitmem, Zona’nın ilerlemesini durdurmuş ve beni şikayetlerimden büyük oranda kurtarmıştı.



İlaçları kullanmaya başladığım ilk gün yukarıdaki resimde birleşmiş halde gördüğünüz kabarcıklar birbirinden ayrıldı. İkinci gün ise su toplamış kabarcıklar yavaş yavaş inmeye ve kurumaya başladı. Zona için doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullandığınızda 1 hafta içinde neredeyse tamamen iyileşmiş oluyor. Ancak Zona çıkan bölgedeki kızarıklığın kaybolması 2-4 hafta arasında bir zaman alıyor. Tabi bazı durumlarda ilgili bölgede dökülmeler yaşanabiliyor. Yaşa bağlı olarak da bölgede iz de kalabiliyor. Haberimizin başlığında Zona Tehlikeli midir? demiştik. Makalemizde ise Zona‘nın diğer tüm hastalıklar gibi erken teşhis edildiğinde, endişe edilecek kadar tehlikeli olmadığından bahsetmeye çalıştık. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
Kaynak : http://www.hashaberler.xyz/zona-hastaligi-tehlikeli-midir-p6-g13257.html
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
1 yorum:
Comments
  1. İyi günle bahsettiğiniz ilaçların adını söyleyebilir misiniz

    YanıtlaSil

Sponsorlu Bağlantılar