Zerdeçal Nasıl Kullanılır, Zerdeçalın Faydaları Nelerdir? - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

27 Ekim 2019 Pazar

Zerdeçal Nasıl Kullanılır, Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Zerdeçal Nasıl Kullanılır, Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Karabiber zerdaçalda bulunan curcumin isimli maddenin etkisini bin kat artırır. Bu madde çok önemli bir maddedir. Hindistan gibi çok kötü koşullarda yaşayan insanların neden kansere daha az yakalandıklarının önemli bir kanıtıdır….
Anavatanı Güney Asya olan zerdeçal, hint safranı olarak da bilinir ve zencefilgiller ailesine mensuptur. Zerdeçöp, sarıboya, zerdeçav gibi isimleri de vardır.
Bitkinin armut şeklindeki ana kökleri baharat olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal, renklendirici olarak kumaş ve deri boyanması gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Eski zamanlarda; zerdeçalın asit ve bazlara tepki vermesi nedeniyle turnusol kağıdı yerine kullanıldığı bilinmektedir.
Baharat olarak kullanılması için bir dizi işlem görmesi gerekmektedir. Zerdeçal, safran yerine kullanılmakla birlikte; çeşni ve aroma arttırıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü ” paella ” yemeğinde kullanılır. Ayrıca ”köri” yapımında ana malzemelerden biri zerdeçaldır. Zerdeçal; aroma ve lezzet arttırıcı olarak kadim tarihten beri hint ve çin mutfaklarında kullanılmaktadır. Her türlü yemek ve salatalarda, çorbalarda zerdeçal kullanılabilir. Zerdeçal özellikle; tavuk yemeklerinde, çorbalarda, patates salatasında tercih edilmektedir.
Zerdeçalın etken maddesi; kurkimindir. 3 gram zerdeçalda yaklaşık olarak 30-90 mg arası kurkumin bulunabilir.
Zerdeçal Nasıl Tüketilir? Zerdeçalı Neden Karabiberle Tüketmeliyiz?





Zerdeçalden tam fayda sağlamak için önemli bir nokta vardır. Bilindiği gibi zerdeçalın faydalarından bahsedilirken bu faydaları sağlayan etken madde curcumin ( kurkumin) isimli bir maddedir. Bu madde zerdeçal içerisinde ağırlıkça % 3 oranında bulunur.
Bu çok az bir orandır ve ham halde zerdecal tüketirken bu curcumin miktarının çok azı vücut tarafından emilir. Yapılan araştırmalarda, curcumin maddesinin etkisini arttıracak bazı maddeler tespit edilmiştir. Piperin adı verilen ve bildiğimiz karabiberin etken maddesi olan bu maddenin, curcuminin etkisini % 2000 oranında arttırabileceği tespit edilmiştir.
Ayrıca; curcumin yağda çözünebilen bir maddedir. Bu nedenle zerdeçal bitkisinden tam fayda sağlamak için yağlı yemeklere karabiberle birlikte eklenmesi uygun olur. Karabiberle birlikte zerdeçalin yağda bir süre beraber pişirilmesi de curcumin etkisini oldukça yüksek miktarda arttırmaktadır. Özellikle tavuk yemeklerinde zerdeçal ve karabiberin birlikte kullanılması ve bunun bir alışkanlık haline getirilmesi önemlidir.
Türkiye’de yapılan bir araştırmada ise artık ameliyat olasılığı bulunmayan Akciğer kanseri bir hastaya klinik ortamda verilen curcumin ve kişinin diyet listesinde karabiber-zerdeçal karışımını kullanması ile 6 ay sonra hastada büyük oranda iyileşme sağladığı görülmüştür ve bu olay tıp tarihine geçmiştir!! ( Bu bilgiyi lütfen not edelim ve hayatın her anında elden geldiğince uygulayalım, insanlara aktaralım.)
Zerdaçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçalın etken maddesi olan Curcumin ( Kurkumin ) adlı maddenin insan sağlığı açısından pek çok etkisi olduğu yapılan araştırmalarla bilinmektedir. Cincinnati Üniversitesince yapılan bir araştırmada zerdeçalın özellikle eklemlerde ağrı ve iltihaba yol açan COX-2 adlı enzimi durdurduğu tespit edilmiştir.
Curcumin ( Kurkumin ) üzerinde yapılan araştırmalarda, zerdeçalın kanser, diyabet, alzehimer gibi hastalıkları önleyici etkisinin bulunduğu gözlenmiştir. Kanserli hücreleri öldürdüğü tespit edilen zerdeçalın kanser türlerinde, önleyici ve destekleyici olarak kullanılabileceği görülmüştür. Ayrıca; curcumin içeren bir kremin; tedavilere yanıt veremeyen cilt kanseri hastalarına uygulanmasıyla; hastaların hemen hepsinde kanserli lezyonlarda ciddi azalmalar meydana gelmiştir.
Zerdeçalın beyin aktivitelerine önemli ölçüde fayda sağladığı belirtilmiştir. Alzheimer hastalığının önlenmesi ve durdurulmasında kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, Hindistan’da Alzheimerin neden az görüldüğü üzerinde yapılan bir araştırmada bunun nedeninin bu bölgede yoğun olarak tüketilen köri maddesi olduğu ve körinin içinde bulunan zerdeçalin alzheimeri bu kadar başarılı bir oranda önlediği görülmüştür.
Zerdeçal aynı zamanda kalp sağlığı ve karaciğer sağlığı için de tüketilmesi gereken bir baharattır. Karaciğer yağlanmasından en etkili destekleyici yöntemlerden birisi zerdeçal kullanılmasıdır. Özellikle safra tembelliği, alkol ve diğer nedenlere bağlı karaciğer hastalıklarında oldukça etkili bir besindir. Safra kesesinde çamur birikmesi, sarfa taşı olanlar, gaz problemi olanlar için etkili bir besindir. Kalın bağırsakta oluşan poliplerin kansere dönüşmesini de önlediği belirtilmiştir.
Ünlü kanser uzmanı Profesör Erkan TOPUZ’a göre ise zerdeçal en önemli baharattır ve pek çok kanser türüne, romatizmaya, unutkanlığa karşı çok önemlidir.
Piyasada zerdeçal-karabiber ekstratları da bulunmaktadır. Bu ürünlerden güvenilir olanları da doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.
Uyarı: Mide ülseri ve çeşitli sindirim problemleri olanlar için dikkatle kullanılması gerekmektedir. Aşırı tüketimi emziren bayanlarda süt salgısını azaltabilmektedir. Ayrıca; satın alacağımız toz halindeki zerdeçalın mutlaka ağzı kapalı uygun koşullarda tüketiciye ulaştırılmış ürün olması önemlidir. Açıkta satılan ürünlerde bayatlama, etken maddelerin kaybı görülebilir.
Sağlıcakla Kalınız…
Kaynak : https://organikgunler.blogspot.com
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar