Zor Lekeleri Çıkarmak İçin Doğal Yöntemler - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

24 Ekim 2019 Perşembe

Zor Lekeleri Çıkarmak İçin Doğal Yöntemler

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Zor Lekeleri Çıkarmak İçin Doğal Yöntemler
Temizlemesi imkansız görünen lekeleri çıkarmak için acil olarak evde pratik fikirlere ihtiyaç duyuyorsunuz değil mi? Yağ lekesi, çay kahve lekesi, fondöten lekesi gibi inatçı lekeleri kumaş kalitesini bozmadan çıkarabileceğiniz pratik yöntemleri sizin için araştırdık. Elinizden kayıp giden bir çay fincanı, makyaj yaparken bembeyaz gömleğinizin yakasına bulaşan fondöten, ofiste çalışırken üzerinize sıçrayan mürekkep ya da beyaz tişörtünüze dökülen kahve lekeleri… Bunları düşündüğünüzde ve lekelerle uğraşmak istemeyip onlarca çamaşırı makineye atıp yıkamak ve ütülemek daha kolay geliyor değil mi? Peki ya size evdeki basit malzemelerle en inatçı lekeleri çıkarmanın çok kolay olduğunu söylersek? Kumaş rengini soldurmamak ve yıpratmamak için birkaç kurala dikkat eder ve lekeye hızlı bir şekilde müdahale ederseniz kısa sürede giysilerinizi eski haline getirebilirsiniz. İşte günlük hayatınızda karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek olan leke türleri ve bu lekelerden kurtulmanın pratik yolları… **Yağ lekesi Yemek yaparken ya da aracınızın bakımını yaparken üzerinize yağ sıçradıysa aşağıdaki pratik fikirler tam size göre: Üzerinize sıçrayan sıvıyağ lekesini çıkarmak için diş fırçasının üzerine sıvı sabun sıkın ve lekeyi fırçalayın. Duruladıktan sonra lekeden eser kalmayacak. Özellikle beyaz renkli ve pamuklu kumaşlarda bunu deneyebilirsiniz. Sentetik kumaşlarda tereyağı lekesini çıkarmak için lekeyi sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Pamuklu ve beyaz kumaşlardaki tereyağı lekesini çıkarmak için lekenin üzerine kuru sabun sürün ve yıkama yapın.**Mürekkep lekesi "Mürekkep lekesi çıkmaz" demeden önce size önereceğimiz püf noktalarını bir denemenizi öneririz. Beyaz renkli pamuklu giysilerdeki mürekkep lekelerini dahi yok edecek püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz: Mürekkep üzerine bol tuz serpin ve sıcak sabunlu su ile yıkayın.





Mümkünse çamaşır makinesinde yıkama yapın. Kumaşı süt dolu bir kaseye batırın ve 5 dakika sonra sıkın. Kumaşı sıcak sabunlu su ile yıkayın. Eskimiş mürekkep lekesi beyaz bir kumaştaysa, üzerine sulandırılmış çamaşır suyu damlatın.
*Sıçrayan çamaşır suyu Renkli giysilerinize çamaşır suyu sıçradığında bir mucize yaratıp o beyaz lekeyi kapatmak istiyorsunuz değil mi? Üzülerek söylüyoruz ki çamaşır suyu lekesi çıkarılamayan bir lekedir. Ancak bu lekeyi tamamen ortadan kaldırabileceğiniz çözümler de var. İşte sıçrayan çamaşır suyu lekesi ile baş etmenin yolları: Leke üzerine kumaş rengi ile uyumlu bir nakış, boncuklu süsleme yapabilirsiniz. Pantolon paçası, tişört kenarı, elbise eteği gibi çamaşır suyu sıçrayan kısımları keserek lekeden kurtulabilirsiniz. Leke üzerine yama yapabilirsiniz. Kıyafetlerinizi kumaş boyası ile yeniden boyayabilirsiniz. Lekenin üzerini kumaş rengi ile uyumlu bir keçeli kalemle boyayabilirsiniz.****Fondöten lekesi Makyaj yaparken ya da elbisenizi giyerken giysinize fondöten bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Üstelik fondötenin lekesi oldukça zor çıkmaktadır. Fondöten lekesini bekletmeden hemen kumaş üzerindeki fazla fondöteni hafifçe alın ve aşağıdaki püf noktalarımızı uygulayın: Pamuklu ve beyaz kumaşlarda su ile seyreltilmiş beyaz sirkeyle lekeli bölgeyi silin. Ardından sabunlu su ile yıkayıp durulayın. Lekenin üzerine tıraş köpüğü sıkın ve 10 dakika kadar bekleyin. Duruladıktan sonra çamaşır makinesinde yıkama yapın. Lekelenen bölgeyi hemen ılık su ile köpürttüğünüz su ile yıkarsanız leke çabuk çıkacaktır.
Kan lekesi Kan lekesinin kurumasını beklemezseniz leke çıkarma işlemi daha kolaydır. Kan lekesi çıkarmak için asla sıcak su kullanmamanızı öneririz. Çünkü kan, ısı ile birlikte daha fazla yerleşir ve lekeyi çıkarmak zorlaşır. En doğru kan lekesi çıkarma yöntemleri şunlardır: Lekeyi su ile seyreltilmiş Hint yağı ile ovun. Lekeli bölgeyi bir sünger kullanarak ılık suyla silin. Halıdaki kan lekesini beyaz sirke ile silerek çıkarabilirsiniz. Pamuklu bir kumaştaki kan lekesini, amonyaklı suyla ıslattıktan sonra sabunlu suyla yıkayın. Renkli bir kumaştaki kan lekesini çıkarırken rengi soldurmamak önemlidir. 1 tatlı kaşığı nişastayı bir miktar su ile hamur haline getirin. Hamuru lekeye sürün ve kurumasını bekleyin. Ardından kuru bir fırçayla temizleyin. **Çay lekesi Her gün karşılaşma ihtimalinizin en yüksek olduğu leke çay lekesidir. Çay lekesini çıkarırken lekeye fazla bastırmamalı yüzeysel silerek temizleme yapmalısınız. Çay lekesini çıkarmak aşağıdaki püf noktalarını uygulayabilirsiniz: 1'e 1 ölçü ile beyaz sirke ve suyu karıştırın. Karışımı lekenin üzerine döküp 10 dakika bekleyin. Ardından kumaş türüne uygun bir programda çamaşır makinesinde yıkama yapın. Renkli kumaşlardaki çay lekesini yumurta sarısı ile karıştırdığınız su ile silerek çıkarabilirsiniz. Pamuklu ve beyaz kumaşlardaki çay lekesini çıkarmak için lekeyi limon suyu ile silin. Kumaşı soğuk su ile durulayın.
Kahve lekesi Üzerinize kahve mi döktünüz? O halde lekeyi bekletmeden şunları yapın: Taze lekenin üzerine hemen tuz ya da karbonat dökün. Bir süre bekledikten sonra bol su ile yıkama yapın. Beyaz ve pamuklu kumaşlardaki kahve lekesini oksijenli su ile silerek çıkarabilirsiniz. **Ketçap lekesi Kumaşlarda kalıcı ketçap lekeleri görmek istemiyorsanız hızlı davranmanız önemlidir. Çünkü kumaş gözenekleri ketçabı çok çabuk emer ve her dakika lekeyi çıkarmak zorlaşır. İşte ketçap lekesini çıkarmanın yolları: Kumaş üzerindeki fazla ketçabı peçeteyle alın ve kumaşı hemen soğuk su ile yıkayın. Ardından lekeli kumaşı çamaşır makinenizin 15 dakika gibi en kısa programında yıkayın. Lekeli yüzeyi soğuk su ile yıkadıktan sonra beyaz sirke ile silin. Ardından deterjanlı su ile yıkayın. Halı ve koltuk döşemesi gibi yüzeylerden ketçap lekesini çıkarmak için bulaşık deterjanı ile su karışımını kullanabilirsiniz. Deterjanın köpüğünü yüzeye yayarak beklerseniz leke daha kolay çıkacaktır. **Çimen lekesi Çimen lekesi uzun süre yerleştiğinde çıkarması en zor lekelerden biri haline gelebilmektedir. Çocuğunuzun tişört ve pantolonlarındaki çimen lekesini çıkarmak için şunları deneyebilirsiniz: Elde yıkama deterjanını köpürtün ve lekeli bölgeye uygulayın. 30 dakika kadar beklettikten sonra bol su ile durulayın. Kalıcı hale gelen çimen lekesini beyaz sirke ile çıkarabilirsiniz. Pamuk üzerine beyaz sirkeyi dökün ve leke üzerine tampon yapın. Yıkamadığınız halde lekenin çıktığını göreceksiniz. **Sandık lekesi Özellikle beyaz renkli pamuklu kumaşlar uzun süre katlı beklediğinde sandık lekesi oluşabilmektedir. Bu lekelerde leke çıkarma üzerine formüle edilmiş toz ve sıvı deterjanlar etkili olmaktadır. Beyaz kumaşlardaki sarı noktalar halinde oluşan sandık lekelerini kulak pamuğunu çamaşır suyu ile ıslatarak da kolayca çıkarabilirsiniz.
Kaynak : https://www.hashaberler.com
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar