4 Bezeli Baklava Tarifi - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

21 Mayıs 2020 Perşembe

4 Bezeli Baklava Tarifi

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
4 Bezeli Baklava Tarifi
Malzemeler :
Şerbeti için ;
1  lt su
1 kilo toz şeker
 Yarım limon suyu
Hamuru için ;
 2 adet yumurta
1/4 paket ( 75 gr eritilmiş tereyağı )
1 çay bardağı sıvıyağ ( yarım su bardağı )
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 yarım kaşık limon suyu
 1 çimdik tuz
Alabildiği kadar un ( ben 4,5 su bardağı un kullandım





 Üzeri için
 250 gr tereyağı (veya margarin) eritilip ılık dökülecek
1,5 su bardağı sıvı yağ
Açmak için;
750 gr nişasta
Ara Katlar için;
ceviz (250-300 gr )

Yapılışı :
Önce şerbet hazırlanır; Limon suyu, su ve şeker karıştırılıp yüksek ateşte en az 25 dakika kaynatılır. Kaynarken üzerinde köpükler alınır. ( Oldukça koyu, bal kıvamında bir şerbet olmalı) Süre sonunda ocak kapatılıp soğumaya bırakılır.



Tereyağı eritilir, üzerinin köpükleri alınır, bir süzgeçten geçirilir. (dibinin tortusu da ayrılır, kullanılmayacak)
 Yoğurma  kabına yumurta, eritilmiş tereyağı (75 gr.), sıvı yağ, yoğurt, bir paket kabartma tozu, sirke, limon  suyu ve bir fiske tuz alınarak karıştırılır ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan  yumuşak  bir hamur yoğrulur. Hamur 4 eşit bezeye bölünür ve üzeri örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Dinlenmiş bir beze tezgaha alınır, altına ve üstüne nişasta serpilerek çok da ince olmayacak şekilde  açılır, üzerine bolca nişasta serilir, bir ucu hafif ortaya getirilip tekrar bolca nişasta serpilir. Karşı uç da ortaya getirilip üzerine nişasta serpilir.Oluşan dikdörtgenin uzun kenarları da ortaya doğru katlanıp bolca nişasta serpilir.
Kare haline gelen hamurun dört ucu ortaya doğru katlanıp zarf şeklinde getirilir, kat yerleri alta gelecek şekilde ters çevrilir. Üzeri örtülü bir şekilde 15 dakika bekletilir. Bu arada diğer bezeler açılıp aynı şekilde katlanır. (Zarf şeklinde katladığım hamur biraz zor açıldığı ve tepsiye transferi problem olduğu için ben önce ikiye katlayıp dikdörtgen şekline sonra tekrar katlayarak kare şeklinde getirdim, böyle daha kolay oldu.)Bekleme süresi sonunda ilk açılan beze nişasta serpilmiş tezgaha alınır ve merdane ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamurun üzerine kullanılacak baklava tepsisi tutularak tepsi ölçüsünde kesilir sonra baklavanın ilk katı tepsiye serilir,  kenar fazlalıkları da gelişigüzel tepsiye yerleştirilir.  Üzerine bolca ceviz serpilir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir, her kata ceviz serpilir. Son bezenin fazlalıkları son katın altına gelecek şekilde yerleştirilir. Keskin bir bıçakla istenilen şekilde dilimlenir, üzerine ılık tereyağı gezdirilir, daha sonra sıvı yağ dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar (yaklaşık 1 saat 30 dakika) kontrollü şekilde pişirilir.Tatlı iyice soğuyunca üzerine soğuk şerbet dökülür, üzerine bir tepsi kapatılıp şerbeti çekmesi için bekletilir. Günlerce çıtırlığını kaybetmiyor.
Afiyet olsun.
Kaynak : annekizmutfaktayiz
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar