Parmak Kıtlatmanın(Çıtlatmanın) Zararları - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

15 Ağustos 2015 Cumartesi

Parmak Kıtlatmanın(Çıtlatmanın) Zararları

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Parmak Kıtlatmanın(Çıtlatmanın) Zararları
Gün içerisinde sürekli olarak yaptığınız ‘parmak kıtlatmanın’ sebep olduğu zararın farkında mısınız?


Uzmanlar, birçok insanın adet haline dönüştürdüğü parmak kıtlatmayı (çıtlatmayı) önermediklerini belirtiyorlar. Eklemleriniz zarar görebilir, kalıcı problemler oluşabilir.

Yumuşak Doku Zedelenme, Kavrama Kuvvetinde Azalma
Parmak kıtlatması âdetinin zararları hakkında yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular şöyledir:

“Yapılan araştırmalarda parmaklarını kıtlatan 300 kişinin eklemlerine vermiş olduğu zararlar incelendi. Eklemi kıtlatmayı huy şekline getirenlerde yumuşak dokuda zedelenme, kavrama kuvvetinde zayıflama gibi neticeler oluştuğu tespit edilmiştir. Eklemlerin almış olduğu zararlar eklemi çevrelen bağların hızlı ve sürekli bir biçimde gerilmesinin neticesidir. Profesyonel beyzbol atıcılarında da biçimde yaralanmalar görülmektedir fakat yaralanmalar daha tehlikeli seviyededir ve atış için kullanılan koldaki daha çok eklemi etkiler.”

Baloncuklar Patlar Ve Eklemlerden Ses Gelir
Parmaklarımızı birleştirip dışarı yönde büktüğünüzde eklemlerimizden sesler gelirken, eklem içinde olup bitenler şöyledir:

“Eklemler iki adet kemiğin birleşim yerinde bulunur, yumuşak doku ve bağlar tarafından çevrelenir. Bünyemizdeki tüm eklemlerde sinoviyal sıvı adında kalın, berrak eklem sıvısı mevcuttur. Eklemlerinizi kıtlatmak adına parmaklarınızı esnettiğinizde, eklemde bulunan kemikleri birbirinden ayırmış olursunuz. Bu şekilde eklemi çevreleyen yumuşak doku kapsülü de esnemiş olur. Kapsülün esnemesiyle birlikte eklem içinde bulunan hacmi artırırsınız. Bir fizik standardı olarak ‘hacim artarsa, basınç azalır’. Eklem sıvısının basıncı düştüğünde sıvı içinde bulunan çözünmüş halde ki gazlar baloncuk haline gelir. Eklem yeteri kadar esnediğinde kapsülde bulunan basınç düşer ve baloncuklar patlar. Bu patlama eklemlerinizden çeşitli sesler gelmesine sebep olur.



Gazların sıvıda bir kez daha çözünmesi 25 ile 30 dakika arası sürer ve bu zaman içinde eklemlerden tekrardan bir ses gelmez. Gazlar çözündüğünde eklemleriniz bir daha kıtlatılabilecek hale gelir.”

Kıtlatınca Rahatlıyoruz Ama…
Eklemleri kıtlatmanın ardından kişide rahatlama hissetmelerinin nedeni ise şudur:

“Eklemlerden ‘çıt’ sesinin alınmasının ardından eklem hareketinin fazlalaştığına dair kanıtlar mevcuttur. Eklem manipüle edildiğinde eklemde bulunan hareketi algılayan reseptörler uyarılır daha sonra eklemi çevreleyen kaslar gevşer. Eklemleri kıtlatmanın ardından kişilerin rahatlama hissetmelerinin nedeni budur.”

Ayrıca, yapılan araştırmalarda, parmak çıtlatmanın kireçlenmeye neden olmadığı da belirlendi.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar