Vücuttaki Ürik asit böbrek taşından tutunda ayaklardaki ağrılara sebep olabilir - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

7 Şubat 2020 Cuma

Vücuttaki Ürik asit böbrek taşından tutunda ayaklardaki ağrılara sebep olabilir

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Vücuttaki Ürik asit böbrek taşından tutunda ayaklardaki ağrılara sebep olabilir
Ürik asit, kanda bulunan bir maddedir, vücuttaki pürin ismindeki kimyasalın parçalanmasıyla ortaya çıkarlar. Kandaki ürik asidin normal seviyenin üstünde olmasına ürik asit yüksekliği denir. Ürik asit yüksekliğinin (fazlalığının) tıbbi adı hiperürisemidir. Ürik asit üst sınırı, erkeklerde 7-8 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl'dir. Bu oranın aşılmasında ürik asit yüksekliği meydana gelir.
Ürik asit yüksekliği
Hiperürisemi olarak da adlandırılan kandaki yüksek ürik asit seviyeleri, vücuttaki ürik asit üretiminin artması veya ürik asidin böbrekler yoluyla atılımının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ürik asit yüksekliği genellikle böbreklerin ürik asidi etkin bir şekilde yok edemediğinde meydana gelir. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesinin hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları yani kalp hastalıklarını da tetikleyebildiği tespit edilmiştir.
Ürik asit yüksekliği neden olur?
Belli kanser türlerine yakalanmış olma
Hipotiroidizm (Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidizm adı verilir.)
Diüretik ilaçlar (idrar söktürücü ilaçlar)
Alkol alışkanlığı
Genetik (kalıtsal eğilimler)





Kortizon ilaçları gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar
Niasin veya B-3 vitamini
Obezite
Sedef hastalığı
Purine bakımından zengin yiyeceklerin aşırı tüketimi (Kırmızı et, karaciğer,hamsi, sardalya, kuru fasulye, bezelye ve mantar, purin oranı yüksek besinlerdir)
Böbrek yetmezliği (Böbreklerin atıkları filtreleme yetersizliği)
Tümör lizis sendromu
Böbrek hastalığı
Hemolitik anemi, orak hücre anemi, kalp yetmezliği, kanser gibi hücre parçalanmasının arttığı durumlar
Gebelik zehirlenmesi
Şeker hastalığı
Şok diyetler yapma
Obezite
Düşük paratiroid hormonu seviyeleri
Yetersiz beslenme
Açlık
İlaçların yan etkileri
Kanser tedavisi
Kurşun zehirlenmesi
Ürik asit yüksekliği belirtileri
Eklem ağrısı



Grip, nezlede yaşanan soğuk algınlığı belirtileri
Gut hastalığına yakalanma
Böbrek taşı oluşumu
Böbrek yetmezliği
Ürik asit kristalleri
Ürik asit yüksekliği nasıl düşürülür?
Ürik asit yüksekliğinden muzdaripseniz bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayacak ve ürik asit yüksekliğinin nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
İlaç kullanımı
Ürik asit yüksekliğini düşürmek için en etkili yöntem, doktorun verdiği ilaçları kullanmaktır. İlaçlarla beraber doktorun vereceği ürik asit diyetini uygulayarak ürik asit seviyenizi kontrol altına alabilirsiniz.
Bol su için
Günde 10-12 su bardağı su içmek, ürik asidi doğal yoldan düşürmenin en etkili yöntemlerindendir. The National Institute of Musculoskeletal and Skin Diseases (Kas İskelet Sistemi ve Cilt Hastalıkları Ulusal Enstitüsü), su içmenin, kandaki ürik asit seviyesini düşürüp normale dönmesine yardımcı olduğunu bildiriyor.
Purine oranı yüksek gıdaların alımını sınırlayın
Meyve ve sebze gibi lif oranı yüksek gıdalar tüketmek, ürik asit seviyesini düşürmekte etkili rol oynarlar. Kırmızı et, sardalya, ringa balığı, tavuk, balık çeşitleri, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar ve kuşkonmazyüksek lif içeren gıdalardır.
Elma sirkesi
Elma sirkesi, doğal antioksidan olarak ürik asit atıklarının vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Elma sirkesi asit içeriği ile ürik asidi parçalamakta ve ortadan kaldırmakta
önemli rol oynar. 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırın. Doktorunuza danışıp günde 2-3 bardak bu sudan için. Elma sirkesi miktarını her bardak su için iki yemek kaşığı elma sirkesine kadar kademeli olarak artırabilir ve ürik asit düzeyleri düşene kadar bu çareye başvurabilirsiniz.
Limon suyu
Limon suyunun vücudu daha asidik hale getireceği düşünülse de gerçekte alkalin etkisi yapar ve ürik asidi nötrleştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, C vitamini içeriği sayesinde ürik asit düzeylerini düşürür. 1 bardak ılık suya 1 limonun suyunu sıkıp doktorunuza danışıp sabah aç karnına bu suyu için. En az birkaç hafta buna devam edin.
Karbonat
Karbonat, ürik asit seviyesini düşürmekte en etkili maddelerdendir. Vücuttaki doğal alkalin dengeyi muhafaza etmeye yardımcı olur ve ürik asiti böbreklerden daha kolay çözünür hale getirir ve daha kolay temizler. 1 bardak suya 1,5 tatlı kaşığı karbonat atıp karıştırın. 2 hafta boyunca günde 4 bardağa kadar için. Her dört saatte bir içebilirsiniz. Yüksek tansiyon hastasıysanız karbonatlı su sizin için uygun değildir. 60 yaş üstü kişiler 3 bardağı aşmamalıdır. Doktorunuza danışmadan bu yöntemi denemeyin.
Kaynak:https://www.mavikadin.com/urik-asit-neden-yukselir-nasil-duser-urik-asit-bitkisel-tedavisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar