Column Left

Bizi Takip Edin

7 Mayıs 2015 Perşembe

Bol Köpüklü Kahve İçin En Önemli Detaylar

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bol Köpüklü Kahve İçin En Önemli Detaylar
İlk olarak şunu söylemeliyiz ki kahvenin tazeliği çok önemli.
Eğer imkan varsa hazır paketler yerine az miktarda taze çekilmiş kahve kullanın.
Çünkü uygun şartlarda saklanmayan kahvenin kokusu değişmeye başlar, tadı bayatlar ve ağırlaşır.
İstediğiniz kadar iyi pişirin yine de güzel bir sonuç almanız mümkün değildir.
Türk kahvesini tozdan, nemden, kokudan uzak alanlarda ve hava almayan bir kabın içerisinde saklayın.
Kahvede kullanacağınız su klorlu olmamalıdır fakat ne yazık ki Türkiye’de birçok çeşme suyu klorlu olduğu için çeşme suyu yerine hazır suları tercih edin.
Kullanacağınız suyun soğuk olması gerekir, çünkü kahvenin köpürmesi lazım. Kahvenin köpürmesi için de suyun soğuk olması şart.
Kahve, su ve şeker cezvede ocağa alınmadan önce yaklaşık 20-30 saniye iyice karıştırılırsa pişirme işlemi sonunda yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz.
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebebi çok ağır ateşte pişmesidir. Su soğuk olacak, ateşte kısık. Kısık ateşte yavaş yavaş pişireceksiniz.
Kahveyi ateşe almadan önce iyice karıştırdınız ve ocağa aldınız. Kahve iyice kabarana kadar kesinlikle karıştırmayın çünkü köpüğün sönme ihtimali çok yüksek.
Kahve biraz kabarmaya başlayınca köpüğü dağıtmanız gerekir. Çay kaşığı ile fincanlara eşit oranda köpük dağıtabilirsiniz. Eğer ki ilk köpüğü dağıtmadan iyice köpürmesini beklerseniz, beklediğiniz aksine köpük sönebilir.
Köpük dağıtma işlemi bittikten sonra cezvede kalan kahve tekrardan kaynatılır ve fincanlara eşit oranda paylaştırılır.
Kahveyi fincanlara dökerken dikkat etmeniz gereken iki husus var. Bunlardan birincisi yavaş yavaş dökmeniz, bir diğeri ise kenarından dökmeniz. Fincanın tam ortasına hızlıca dökerseniz olan köpüğün sönmesine sebep olabilirsiniz.
Kahvede yumuşak bir aroma arıyorsanız her bir fincan için 1 çay kaşığı kadar süt kullanabilirsiniz. Tabii bu isteğe bağlı bir durum. Gerçek Türk kahvesi lezzeti için (daha doğrusu klasik lezzet dileyim. Sütlü olanda gerçektir ancak asıl tat o değil, klasik değil) her zaman sütsüz olanı tavsiye ederiz.
Türk Kahvesi Şeker Miktarı
Sade kahve diye tabir edilen kahve şekersiz olanıdır. Genellikle sunumda yanında 1 parça çikolata veya kuş lokumu ikram edilir.
Az şekerli kahve yarım küp şeker katılarak hazırlanır.
Orta şekerli kahve için 1 adet küp şeker kullanılır.
Şekerli kahve için 2 adet küp şeker kullanılır.
Köpüklü Kahve Önemli Notlar
Her fincan için 2 çay kaşığı taze Türk kahvesi kullanılır.
Kahvenin yanında mutlaka 1 bardak su ikram edilmelidir. Önce su içmek kahvenin tadını daha iyi almanızı sağlayacaktır.
Her kahvenin kavrulma süresi farklıdır. Az, orta veya çok kavrulmuş olarak sınıflandırılır. Az kavrulmuş kahve biraz ekşimsi tada sahip olup hafif bir aroma içerir. Kahve tiryakileri genellikle orta veya çok kavrulmuş olanı tercih eder.
Orta kavrulmuş kahvenin daha dengeli bir tadı vardır.
Çifte kavrulmuş kahve tam tiryakiler için idealdir. Alışkın olmayan kişilere ağır gelecektir.
Kahvenin içerisine kakule veya damla sakızı katılabilir. Kakule çok hoş bir tat bırakacaktır. Ayrıca kakule “mırra” hazırlanırken de kullanılabilir.
Türk kahvesini bekletmeden servis etmeli, soğutmadan tüketilmelidir.
Misafirlerinizin nasıl kahve içeceğini biliyorsanız sorun, sorma gibi bir şansınız yoksa orta şekerli bir kahve hazırlayabilirsiniz. Şekersiz ve çok şekerli içenlerde içebilecektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Column Left