Kızartma Yağlarını Lavaboya Dökmeyelim! - Pratik Tarifim

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

14 Mayıs 2015 Perşembe

Kızartma Yağlarını Lavaboya Dökmeyelim!

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Kızartma Yağlarını Lavaboya Dökmeyelim!
Lavabolara dökülen kızartma yağlarının öylece akıp gittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz... Evlerde kullanılan her çeşit atık yağ sulara, toprağa, lavabo, klozet gibi ortamlara döküldüğünde çevreye inanılmaz ölçüde zarar veriyor. Doğaya atılan 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getiriyor.


Fritözlerde ya da tavalarda kızartma yapıldıktan sonra dökülen yağlar denizlere, göllere, akarsulara ve içme suyu kaynaklarına geri dönüşü olmayan zararlar veriyor, kanalizasyonları tıkıyor. Çevreyi kirletiyor, yeraltı su kaynaklarına sızarak doğal yaşam dengesini bozuyor, balık ve diğer canlıların ölmesine neden oluyor.

Bu yüzden hepimiz bu konuda duyarlı olmalı ve de çevremizdeki insanları da bu konuda bilinçlendirmeliyiz. “444 28 45 numaralı ücretsiz  ALO ATIK HATTI”nı veya diğer lisanslı bitkisel atık yağ toplayıcı firmaları ve işbirliği yapan bazı Belediyelerı aradığınızda 5 litreye kadar olan yağı gelip alıyorlar.

Kullanılmış kızartma yağları 5 litre biriktirilirse toplayıcı firmalar telefonla arayan herkesin evine gidip, atık yağları topluyor. Bazı firmalar teşvik için 5 litre kızartma yağı için 1 litre sıvı yağ hediye ediyor.

Toplanan bu atık yağlar bir takım kimyasal işlemlerden sonra, dizel motorlu araçlarda rahatlıkla kullanılabilecek biyodizele dönüştürülüyor. Biyodizel için bir kez kullanılmış kızartma yağı uygundur. Zaten sağlığımız için de  “kızartma yağı 1 kez kullanılmalıdır”. Yağ bir kereden fazla kullanıldığında kömürleşiyor, insan sağlığı için zararlı hale geliyor. İçindeki kanserojen, polar madde oranı artıyor. Yağdan tasarruf yapmayı düşünüp sağlığımızı riske atmayalım.

“444 28 45 no.lu Ücretsiz ALO ATIK HATTI” na İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara ve Gaziantep illerinden ulaşabilirsiniz.

Bu iller dışındaki kalan iller için ise 0262 444 28 45 ve 0262 754 16 59 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Çok çaresizsiniz ve atık yağı lavaboya ya da toprağa dökmekten başka bir seçeneğiniz olmadığını düşünüyorsunuz… Lavabo açıcı malzemelerden alın, sulandırarak atık yağa dökün ve 40 derecede yağı biraz işleme tabi tutun. Böylece atık yağ sabunlaşsın ve doğada daha kolay çözünsün. Unutmayın bu ancak çok zorunlu hallerde uygulanacak ve doğaya zarar veren bir çözümdür. Ancak ilk seçeneğe göre daha az zarar verir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar