Column Left

Bizi Takip Edin

19 Kasım 2019 Salı

Her 3 Şahıstan Birinin Tiroidinde Nodül var, Peki Ya Sizde ?

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Her 3 Şahıstan Birinin Tiroidinde Nodül var, Peki Ya Sizde ?
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevim Güllü, “Ülkemizde nodüler tiroid yetişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 şahıstan birinde görülüyor.” dedi.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevim Güllü, iyot esikliği, genetik yatkınlık, etraf lekeliliği ve sigaranın tiroitte nodül gelişiminde çoğalışa neden olduğunu belirterek, “Ülkemizde nodüler tiroid yetişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 şahıstan birinde görülüyor.
Burada ehemmiyetli olan, ‘Nodül iyi mizaçlı mı yoksa kanser mi?’, ‘Bu nodül bezin fazla çalışmasına mı neden oluyor?’ ya da ‘Bası mı yapıyor?’ bunun tespit edilmesidir.” dedi.
Prof. Dr. Sevim Güllü, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı söylemede, tiroid kanseri görülme sıklığının Türkiye’de ve dünyada çoğaldığını bildirdi. Dünyada sıklık olarak mikro papiller kanser çoğalışının mevzubahisi olduğunu ifade eden Güllü, ultrasonografi, tomografi ve manyetik titreşim MR gibi görüntüleme usullerinin daha sık kullanılmaya başlanmasıyla hastalığın tespit edilme oranlarının da yükseldiğini söyledi.





Güllü, görüntüleme usulleri ile milimetrik kitlelerin bile görülebildiğine dikkati sürükleyerek, “Bunun yanı sıra biyopsi teknikleri de çok büyüdü. Dolayısıyla tanı koyma olasılığı çoğalıyor. Tanı koydukça da cerrahiler çoğalıyor. Dolayısıyla tiroid kanseri sıklığı çoğalışını tespit usullerinin çoğalışına bağlıyoruz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Güllü, Türkiye’de bayanlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser cinsinin tiroid kanseri olduğunu belirterek, her sene 100 bin bayandan 20’sinin, 100 bin erkekten ise 5’inin tiroid kanseri tanısı aldığını kaydoldu.
“100 nodülün 95’i iyi mizaçlıdır”
Türkiye’de iyot esikliği, genetik yatkınlık, etraf lekeliliği ve sigaranın nodül gelişiminde çoğalışa neden olabildiğine işaret eden Güllü, “Ülkemizde nodüler tiroid yetişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 şahıstan birinde görülüyor. Burada ehemmiyetli olan, ‘Nodül iyi mizaçlı mı yoksa kanser mi?’,



‘Bu nodül bezin fazla çalışmasına mı neden oluyor?’ ya da ‘Bası mı yapıyor?’ bunun tespit edilmesidir.” dedi.
Tiroid bezinde yer alan nodüllerin büyük ebatta olmaları vaziyetinde soluk ve yemek borusuna ya da ses tellerine baskı yapabildiğini dile getirerek, değerlendirmede bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Güllü, nodüllerin baskı yapmasının şahsın hayat niteliğini bozduğuna, soluk darlığı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı gibi neticeyi de doğurabileceğine işaret etti.
Tiroid nodülü olan 100 hastanın 95’inde iyi mizaçlı nodül görüldüğünü ifade eden Güllü, “Biz bu hastaları, nodüller boyun bölgesine bası ya da hormon yapmadığı sürece rehabilitasyon etmeyiz. İyi mizaçlı, hormon üretmeyen nodüllerin varlığında bu hastalığa ‘kolay nodüler guatr hastalığı’ diyoruz. Bu grup hastaların çoğu yalnızca takip edilir, ilaç verilmez. ” diye konuştu.
“Tiroid perhizi diye bir liste yoktur”
Prof. Dr. Güllü, cemiyette iyot mevzusunda yanlış bilgilerin yer alması sebebiyle afaki yere iyot kısıtlaması yapıldığını ifade ederek, “Özellikle hamileler ve çocuklar başta olmak üzere iyotlu tuz harcanması çok ehemmiyetli. Bu tuzlar marketlerde satılan arıtılmış iyotlu tuzlar olmalı. Kaya tuzu, himalaya tuzu gibi kent efsanelerine inanılmamalı. Kaya tuzu mide tarafından hazmedilebilen bir tuz değildir.



Doktorunuz öneri etmedikçe iyotu kesmeyin, özel bir perhiz programı uygulamayın. İyot kısıtlaması yalnızca radyoaktif iyot rehabilitasyonu evvelindeki 1-2 hafta için yapılır. Bu hastalara 1-2 hafta vakitle iyottan zengin yiyecekleri kısıtlarız. Ancak onun dışında hastalara ‘Şunu ye, bunu yeme’ gibi bir perhiz listesi vermeyiz. ‘Tiroid perhizi’ diye bir liste yoktur. Cemiyette ‘Dereotu yiyin, cevizin suyunu için’ gibi kent efsaneleri var, bu bilgilerin hiçbir bilimsel yardımı yok.”
Selenyum açısından zengin yiyeceklerle beslenilmeli”
Prof. Dr. Sevim Güllü, İngiltere ve Danimarka’da selenyumun tiroid hastalığı ile ilişkisinin incelendiğini, hasta bilgilerinin bir araya geldiği iki yeni çalışmanın başlatıldığını belirterek, yeni olmasına karşın selenyumun tiroid tehlikesini eksilttiğini göstermesi açısından da çalışmaların ehemmiyet taşıdığını söyledi.
Sağlıklı ve balanslı beslenmek açısından selenyumun ehemmiyetine vurgu yapan Güllü, özellikle tavuk, balık, et, sakatat, hububatlar ve kuru yemişlerin selenyum açısından zengin gıdalar olduğunu aktardı.
Kaynak : yemekev.com
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Column Left